Zwiedzanie manufaktury czekolady Beskid Chocolate
Manufaktura czekolady Beskid Chocolate to jedyne miejsce w Polsce, w którym można zobaczyć jak powstaje rzemieślnicza czekolada z ziaren kakaowców. Produkujemy wysokiej jakości czekolady od ziarna do tabliczki (bean to bar) z aromatycznych odmian kakao z całego świata.
Jak powstaje czekolada od ziarna do tabliczki?
Podczas wizyty w naszej manufakturze pokażemy Wam proces produkcji czekolady rzemieślniczej z ziaren kakaowców.
Dowiecie się:
- Gdzie rośnie kakao i jakie są jego odmiany.
- Omówimy i pokażemy uprawę kakaowców i obróbkę ziarna kakaowca na plantacji (fermentacja i suszenie ziarna).
- Zobaczycie jak wygląda proces produkcji czekolady w naszej manufakturze:
sortowanie ziaren kakao,
prażenie ziarna,
śrutowanie i odwiewanie łuski,
mielenie i konszowanie w kamiennych młynach,
temperowanie i formowanie tabliczek czekolady - Degustacja czekolad single origin
Jakie smaki i aromaty skrywa ziarno kakaowca ?
Kakao w zależności od gatunku, miejsca uprawy, klimatu i otoczenia posiada różną gamę aromatów. Rzemieślniczy proces produkcji czekolady w naszej manufakturze również wpływa na końcowy smak czekolady.Jak degustować czekoladę?
Czekoladę poznajemy wszystkimi zmysłami, angażujemy wzrok, słuch, węch i oczywiście podniebienie. O tym wszystkim opowiemy przed degustacją.Degustacja czekolad
Smakowanie rozpoczynamy od czekolad o najwyższej zawartości kakao i powoli z uwagą smakujemy tabliczki o niższym procencie kakao.Czekolada gorzka 100% kakao
W składzie takiej czekolady jest tylko 1 składnik, a jest nim ziarno kakaowca.Czekolady gorzkie 70 % kakao
Dobieramy 2 – 3 różne tabliczki czekolady o różnych profilach smakowych. Będą to czekolady o niskiej i wysokiej kwasowości. O aromatach cytrusowych, owocowych lub orzechowych. Degustację tej grupy czekolad prowadzimy w taki sposób aby przedstawić bogactwo smaków i aromatów jakie skrywa wysokiej jakości kakaoCzekolady mleczne – typu darkmilk
Czy wiecie, że czekolady rzemieślnicze o podwyższonej zwartości kakao mają w swoim składzie mniej cukru, niż czekolady gorzkie?Czekolada biała
Czy czekolada biała to czekolada? Takie pytanie zadaje sobie wielu smakoszy czekolady. Podczas degustacji oczywiście odpowiemy na to pytanie i wiele innych.
Podstawowe informacje
- zalecany wiek: 13+
- czas trwania: 1,5h – 2h
- sobota godz. 12.30
- 60 zł / osoba
Warsztaty czekoladowe
Poznałeś już proces produkcji czekolady rzemieślniczej od ziarna do tabliczki. Weź udział w warsztatach czekoladowych – Stwórz własną tabliczkę i zostań prawdziwym chocolatierem.
Grupy zorganizowane
- od poniedziałku do soboty
- sala warsztatowa dla 50 osób
- bezpłatny parking
- sklep firmowy