Zwiedzanie manufaktury i degustacja czekolad single origin

Zwiedzanie manufaktury czekolady Beskid Chocolate

Manufaktura czekolady Beskid Chocolate to jedyne miejsce w Polsce, w którym można zobaczyć jak powstaje rzemieślnicza czekolada z ziaren kakaowców. Produkujemy wysokiej jakości czekolady od ziarna do tabliczki (bean to bar) z aromatycznych odmian kakao z całego świata.

Jak powstaje czekolada od ziarna do tabliczki?

Podczas wizyty w naszej manufakturze pokażemy Wam proces produkcji czekolady rzemieślniczej z ziaren kakaowców.

Dowiecie się:

  • Gdzie rośnie kakao i jakie są jego odmiany.
  • Omówimy i pokażemy uprawę kakaowców i obróbkę ziarna kakaowca na plantacji (fermentacja i suszenie ziarna).
  • Zobaczycie jak wygląda proces produkcji czekolady w naszej manufakturze:

    sortowanie ziaren kakao,
    prażenie ziarna,
    śrutowanie i odwiewanie łuski,
    mielenie i konszowanie w kamiennych młynach,
    temperowanie i formowanie tabliczek czekolady

  • Degustacja czekolad single origin

    Jakie smaki i aromaty skrywa ziarno kakaowca ?
    Kakao w zależności od gatunku, miejsca uprawy, klimatu i otoczenia posiada różną gamę aromatów. Rzemieślniczy proces produkcji czekolady w naszej manufakturze również wpływa na końcowy smak czekolady.

    Jak degustować czekoladę?
    Czekoladę poznajemy wszystkimi zmysłami, angażujemy wzrok, słuch, węch i oczywiście podniebienie. O tym wszystkim opowiemy przed degustacją.

    Degustacja czekolad
    Smakowanie rozpoczynamy od czekolad o najwyższej zawartości kakao i powoli z uwagą smakujemy tabliczki o niższym procencie kakao.

    Czekolada gorzka 100% kakao
    W składzie takiej czekolady jest tylko 1 składnik, a jest nim ziarno kakaowca.

    Czekolady gorzkie 70 % kakao
    Dobieramy 2 – 3 różne tabliczki czekolady o różnych profilach smakowych. Będą to czekolady o niskiej i wysokiej kwasowości. O aromatach cytrusowych, owocowych lub orzechowych. Degustację tej grupy czekolad prowadzimy w taki sposób aby przedstawić bogactwo smaków i aromatów jakie skrywa wysokiej jakości kakao

    Czekolady mleczne – typu darkmilk
    Czy wiecie, że czekolady rzemieślnicze o podwyższonej zwartości kakao mają w swoim składzie mniej cukru, niż czekolady gorzkie?

    Czekolada biała
    Czy czekolada biała to czekolada? Takie pytanie zadaje sobie wielu smakoszy czekolady. Podczas degustacji oczywiście odpowiemy na to pytanie i wiele innych.