O nas

Beskid Chocolate to manufaktura czekolady, która znajduje się w urokliwej miejscowości Węgierska Górka w Beskidzie Żywieckim na południu Polski. Od nazwy pasm górskich górskich Beskidy otaczających miejscowość zaczerpnęliśmy naszą nazwę, która podkreśla pochodzenie naszych tabliczek.

Beskid Chocolate to rzemieślnicze czekolady od ziarna do tabliczki, które produkujemy z wysokiej jakości ziaren kakaowca z całego świata. Rafinowane i konszowane min. 48 godzin. Nasze czekolady wytwarzamy z wysoko gatunkowych, aromatycznych odmian ziaren kakaowca. Część ziaren używanych do produkcji naszych tabliczek pochodzi z gospodarstw z certyfikatem ekologicznym.

ROK 2020

2020 grudzień

2020 grudzień

W grudniu opublikowano wyniki kolejnego konkursu w którym nasze tabliczki zdobyły 3 medale.

Wenezuela Chuao 90% – srebro

Peru Satipo 100% – brąz

Wenezuela Caicara del Orinoco 50% – brąz

2020 październik

2020 październik

Targi Natura Food w Łodzi i nasze premiery : Linia czekolad do picia na gorąco oraz Arriba Coffee – połączenie ziaren kakaowca i kawy w wersji do zaparzania.

Ale najważniejsze, w trakcie targów nasza czekolada mleczna Caicara del Orinoco 50 % otrzymuje brązowy medal w międzynarodowym konkursie International Chocolate Awards.

2020 wrzesień

2020 wrzesień

Zapominamy na chwilę o Covidzie i bierzemy udział w Festiwalu Słodko – Gorzki we Wrocławiu oraz w Festiwalu Czekolady w Sandomierzu.
2020 lipiec

2020 lipiec

Pracujemy nad czekoladą z lokalnym serem wędzonym – oscypkiem.
2020 maj

2020 maj

W maju finalizujemy zakup naszej nowej siedziby. Budynek do którego chcemy przenieść naszą produkcję.
2020 kwiecień

2020 kwiecień

Nowe opakowania na czekolady serii single origin. Są to prototypy opakowań w których wysyłamy czekolady na konkurs czekolad rzemieślniczych Academy of Chocolate.
2020 marzec

2020 marzec

Festiwal Czekolady w Łodzi
Festiwal Czekolady w Katowicach Szyb Wilson
2020 luty

2020 luty

Festiwal czekolady w Lublinie

ROK 2019

2019 grudzień

2019 grudzień

Bierzemy udział jarmarku bożonarodzeniowym przy drewnianym, zabytkowym kościele w Cięcinie.
2019 grudzień

2019 grudzień

Festiwal czekolady w PkiN w Warszawie
2019 listopad

2019 listopad

Panama. Odwiedzamy plantacje kakaowca w Panamie archipelag Bocas del Toro oraz plantacje Kawy w Boquete oraz Volcano na zboczach wulkanu Baru
2019 październik

2019 październik

Targi Natura Food w Łodzi
2019 wrzesień

2019 wrzesień

Naszą ofertę prezentujemy na Warsaw Food Expo.
2019 lipiec

2019 lipiec

Jarmark św Wita na żywieckim rynku
2019 czerwiec

2019 czerwiec

Festiwal kawy w Krakowie
2019 maj

2019 maj

Kolejna przesyłka zza oceanu – DCM 70, od teraz pracujemy również na tej maszynie
2019 kwiecień

2019 kwiecień

Festiwal Czekolady w Bielsku Białej
2019 marzec

2019 marzec

Festiwal Kawy w galerii Szyb Wilsona i po raz pierwszy częstujemy gości naszym nowy produktem Arriba Cacao Brew – naturalne kakao do zaparzania
2019 luty

2019 luty

Sigep Rimini – targi lodziarskie w kolorach czekolady
2019 styczeń

2019 styczeń

Nasza kawiarnia Słodki Przystanek w Szczyrku i oferta pralin.

ROK 2018

2018 grudzień

2018 grudzień

Bierzemy udział jarmarkach bożonarodzeniowych w Żywcu, w Bielsku Białej i w Cięcinie.

W tym miesiącu również wprowadzamy nowe opakowania na tabliczki bean to bar z rysunkiem drzewa kakaowca.

2018 listopad

2018 listopad

To był bardzo intensywny miesiąc

Na początku meldujemy się na Salon du Chocolate w Paryżu, po dwóch tygodniach bierzemy udział w naszych pierwszych targach branżowych – Eko Styl w Bielsku Białej.

Końcem miesiąca trafiamy na karaibską wyspę niegdyś zwaną Hispaniolą – od tej nazwy pochodzi nazwa aromatycznej odmiany kakao uprawionego w Republice Dominikany.

2018 październik

2018 październik

Nasza produkcja się rozwija. 4 melangery pracują dzień i noc przez 7 dni w tygodniu

2018 wrzesień

Nasze pierwsze tabliczki bean to bar Peru, Ekwador oraz Kostaryka z ziaren przywiezionych w walizce z podroży po Kostaryce :). Nasze czekolady zaprezentowaliśmy podczas Festiwalu Czekolady w Kazimierzu Dolnym.

2018 sierpień

Winnower – czyli odsysacz do łuski, Podłączamy do niego odkurzacz i wsypujemy ześrutowane kakao. Cięższe kawałki kakao opadają w dół – a lekka łuska odsysana jest do zbiornika. (Obecnie ten egzemplarz jest używany przez Arka Dziczka w manufakturze Dzika Czekolada na Mazurach)
2018 sierpień

2018 sierpień

Mechanizacja drogą do rozwoju ! W roli śrutownika – wyciskarka do soku Champion Juicer.
2018 lipiec

2018 lipiec

Pierwsze dostawy kakao i pierwsza partia uprażonego kakao i ręczne wydobywanie ziarenek kakao z łuski. Bardzo czasochłonna czynność.
2018 czerwiec

2018 czerwiec

Hurra !!! Zza oceanu dotarła do nas pierwsza dostawa melangerów – kamiennie młyny są najpopularniejszym urządzeniem do domowej i rzemieślniczej produkcji czekolady.
2018 maj

2018 maj

W maju uruchamiamy nasz Słodki Przystanek Żywiec – jest to nasz sklep firmowy, w którym prezentujemy naszą ofertę czekoladową. W Żywcu również wypalamy kawy i sprzedajemy lody Słodki Przystanek.
2018 kwiecień

2018 kwiecień

W kwietniu po raz pierwszy wzięliśmy udział w Festiwalu Czekolady na bielskim rynku i w trakcie tej imprezy poznałem największą polską chocoholiczkę – Natalię z blogczekolady.pl.
2018 kwiecień

2018 kwiecień

W Kostaryce oprócz czekolady zauroczyliśmy się również kawą. Efekt – w kwietniu wypalamy naszą pierwsze kawy i powstaje nasza najpopularniejsza kawa – Beskidzki Blend.
2018 marzec

2018 marzec

Sweet Targi w Katowicach stoisko marki IRCA, a w witrynie praliny i makaroniki autorstwa Agi.
2018 luty

2018 luty

Kostaryka – pura vida i tutaj zaczęła się nasza przygoda z czekoladami od ziarna do tabliczki. Wówczas nie znaliśmy jeszcze pojęcia bean-to-bar, ale odwiedziliśmy 3 manufaktury czekolady i po raz pierwszy we własnym zakresie zrobiliśmy czekoladę własnymi rękami i podpatrzyliśmy jak się to robi.

ROK 2017

2017 grudzień

2017 grudzień

Po raz pierwszy zaprezentowaliśmy nasze produkty na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Bielsku Białej. Tabliczki czekolady z dodatkami, czekoladki w różnych kształtach, łom czekoladowy, owoce w czekoladzie.
No i nasze pierwsze opakowania – tzw. trumienki – niezbyt udane :(
2017 listopad

2017 listopad

Nasze pierwsze wyroby z czekolady – tabliczki, praliny, trufle
2017 wrzesień

2017 wrzesień

Chyba ten moment można uznać za rozpoczęcie naszej czekoladowej przygody. 2400 km – to odległość z Żywca do Palermo jaką pokonaliśmy z Agą w celu turystyczno – komercyjnym. Zwiedziliśmy Włochy przy okazji kupując temperówki do czekolady.